WARSZTATY EDUKACYJNO- ŻYWIENIOWE EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA
We wtorek obchodzony był Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia , przedszkolaki z grupy ,w tym dniu wzięły udział w warsztatach edukacyjno-żywieniowych , które prowadziła pani dietetyk – pani Ewa. Podczas spotkania dzieci dowiedziały się, na czym polega praca dietetyka oraz poznały podstawowe zasady prawidłowego odżywiania a także zapoznały się z piramidą żywieniową. Wspólnie z panią dietetyk przedszkolaki klasyfikowały produkty spożywcze od tych najzdrowszych i najbardziej wartościowych , do tych, które mogłyby być wyeliminowane z naszej diety. Prowadząca warsztaty tłumaczyła dzieciom, dlaczego należy ograniczyć słodycze i słodkie napoje a zwiększyć spożywanie owoców i warzyw. Średniaki wspólnie z panią Ewą, sprawdziły ile cukru zawiera: sok Kubuś, jogurt owocowy oraz batonik czekoladowy. Przedszkolaki z wielkim zaskoczeniem obserwowały i liczyły ilość łyżeczek cukru, które są w ich ulubionych smakołykach. Zgodnie stwierdziły, że najlepsza jest woda. Na zakończenie warsztatów, dzieci pod kierunkiem pani dietetyk przygotowały zdrowy koktajl, który wszystkim dzieciom bardzo smakował…chociaż nie zawierał wcale białego cukru. Bardzo dziękujemy pani Ewie za interesujące warsztaty i wiele cennych wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania.