ZAJĘCIA PROWADZONE W RAMACH PROJEKTU EDUKACYJNEGO „ZDROWIE NA TALERZU”.
Zajęcia prowadzone w ramach projektu edukacyjnego „zdrowie na talerzu”. Kolejne zajęcia prowadzone z przedszkolem nr 33, tym razem z cyklu „Chorobom się nie damy, więc o odporność dbamy”. Dzieci z każdej grupy dowiedziały się w jaki sposób dbać o swoje zdrowie, co powoduje choroby, jak się przed nimi ustrzec oraz jak w naturalny sposób wzmocnić odporność jak jedzenie wpływa na zdrowie i odporność organizmu? Z otrzymanych informacji dzieci wyciągały wnioski: witaminy są ważne w budowaniu odporności, że należy spożywać warzywa i owoce, które są naturalnymi lekami oraz że ważną rolę w budowaniu odporności odgrywa uprawianie sportów, spacery i przebywanie na świeżym powietrzu. W polisensoryczny sposób dzieci poznawały smak i zapach warzyw(cebula, czosnek imbir), owoców (cytryna, pomarańcza) oraz naturalnych produktów (miód) potrzebnych do budowania odporności. Na koniec dzieci utrwaliły zdobyte wiadomości podczas pracy plastycznej do hasła ” Wszyscy mamy zdrowe minki, gdy zjadamy witaminki”