Warsztaty kulinarne- spotkanie wielopokoleniowe – Grupa I
Dnia 13 marca w grupie I odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Pana Jacka – szefa kuchni restauracji „ Trzy Korony” ( dziadzia Jasia) i Pana Szymona ( tata Jasia) oraz małego „ kucharza” Jasia. Bohaterem warsztatów kulinarnych był w roli głównej- szpinak. Na początku zajęć dzieci rozpoznawały i nazywały przygotowane owoce, warzywa, produkty oraz omawiały przybory wykorzystywane w kuchni. Atrakcją dla dzieci było ozdabianie sobie babeczki z pastą szpinakową. Pod czujnym okiem Szefa Kuchni i pomocników wyruszyli w kulinarną podróż, podczas której zostali ,,zarażeni” pozytywnym nastawieniem, uśmiechem oraz przede wszystkim pasją do gotowania. Babeczki zniknęły szybciej niż powstały. Na dzieci czekała także degustacja tortilli szpinakowej . Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci poznały różne tajemnice kuchni, dotykały , wąchały i smakowały, bawiły się kolorem i kształtem, rozbudzały swoją wyobraźnię i fantazję. Uczyły się kulturalnego zachowania przy stole. Mamy nadzieję, że przygotowywanie posiłków będzie dla nich wspaniałą i „pyszną” zabawą.
Dziękujemy Panu Jackowi i Panu Szymonowi za poświęcony czas i przybliżenie przedszkolakom zawodu kucharza i promowanie zdrowego żywienia .