-
15 maja w naszym Przedszkolu obchodziliśmy Dzień Niezapominajki.Więcej
-
20 maja dzieci z grupy II i I obchodziły Dzień Pszczoły.Więcej
-
Dzień Flagi to doskonała okazja do zapoznania z symbolami narodowymi.Więcej
-
Kończąc realizację projektu Edukacyjnego Bohater Tygodnia w grupie IV,Więcej
-
Grupa IV miała przyjemność reprezentować nasze Przedszkole podczas XI Międzyprzedszkolnego Przeglądu Artystycznego „Optymistyczni i Kolorowi”Więcej
Drodzy Rodzice nasze przedszkole podobnie jak w ubiegłym roku szkolnym bierze udział w ogólnopolskim programie
Przedszkole Promujące Zdrowie.
Certyfikat „Przedszkola Promującego Zdrowie” .
Program Przedszkole Promujące Zdrowie (PPZ) ma na celu promowanie zdrowego stylu życia poprzez zachęcanie do większej aktywności fizycznej oraz propagowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Przez cały rok szkolny będziemy podejmować szereg inicjatyw, aby uświadamiać znaczenie zdrowego stylu życia.
Co to jest „zdrowie”?
Zdrowie to nie tylko całkowity brak choroby, czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu (dobrego samopoczucia)
OGÓLNA KONCEPCJA PROGRAMU:
- Koncepcja programu opiera się na budowaniu związku między edukacją przedszkolną a promocją zdrowia w całym środowisku przedszkola.
- Promocja zdrowia zgodnie z Kartą Ottawską jest procesem umożliwiającym zwiększenie kontroli nad swoim zdrowiem w celu jego poprawy.
- Przedszkole promujące zdrowie to miejsce, w którym podejmowane są wspólne działania dla poprawy zdrowia i samopoczucia, wszyscy uczą się jak zdrowiej i lepiej żyć oraz zachęcają innych do podobnych działań
Standardy przedszkola promującego zdrowie:
- Koncepcja pracy przedszkola, jego organizacja i struktura sprzyjają realizacji długofalowych, zaplanowanych działań dla wzmacniania zdrowia dzieci, pracowników i rodziców.
- Klimat społeczny przedszkola sprzyja dobremu samopoczuciu i zdrowiu dzieci, pracowników i rodziców.
- Przedszkole prowadzi edukację zdrowotną i stwarza warunki do praktykowania w codziennym życiu zachowań prozdrowotnych.
- Przedszkole podejmuje działania w celu zwiększenia kompetencji pracowników i rodziców dzieci w zakresie dbałości o zdrowie oraz do prowadzenia edukacji zdrowotnej dzieci.
Tworzenie i rozwój Przedszkola Promującego Zdrowie to proces wielu zmian dokonywanych przez członków jego społeczności. Zmiany te dotyczą jednostek oraz przedszkola, jako instytucji . Jest to proces długotrwały, gdyż efektów zmian, w tym zmian zachowań zdrowotnych ludzi, można oczekiwać po kilku latach systematycznych działań.
NASZE DZIAŁANIA W ROKU SZKOLNYM 2023/24
W poniedziałek 17.06.2024 r. dzieci z naszego przedszkola zrealizowały ostatnie już zadanie z Projektu Edukacyjnego ,,Witaminki”, którego celem jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych oraz zdrowego trybu życia.
Tym razem przedszkolaki zapoznały się z rzodkiewką. Dzieci poznały dokładnie jej kolor, kształt, zastosowanie, witaminy jakie że sobą niesie oraz degustowały to warzywo. Nie zabrakło zabaw matematycznych, plastycznych i sensorycznych z wykorzystaniem rzodkiewki. Dzieci dowiedziały się w jaki sposób rzodkiewka rośnie i jak założyć jej uprawę w warunkach domowych.
Dziękujemy wszystkim naszym Przedszkolakom, Rodzicom oraz Pracownikom za aktywny udział w kampanii Rowerowy Maj!
W piątek 17.05. 2024r. dzieci z naszego przedszkola realizowały kolejne zadanie z projektu edukacyjnego „Witaminki”, którego celem jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. W tym dniu w salach królował kolor zielony, ponieważ przedszkolaki poznały kolejne warzywo – zielony groszek. Dzieci podejmowały różnorodne aktywności : próbowały poznać smak groszku, uczestniczyły w zabawach sensorycznych, ruchowych, muzycznych, matematycznych oraz plastycznych. Nie zabrakło także piosenek o „Witaminkach”, „Zielonym Groszku Guciu” oraz prezentacji multimedialnych poszerzających wiedzę dzieci na temat przerabianej tematyki.
W ramach realizowanego Programu Edukacyjnego ,,Witaminki” w przedszkolu zagościła marchewka.
W tym dniu dzieci przyniosły dorodne marchewki i otrzymały opaski oraz odznaki marchewki.
Dzieci brały udział w zabawach muzycznych, ruchowych, plastycznych, w których główną bohaterką była marchewka.
Celem akcji było promowanie spożywania warzyw, poszerzenie wiedzy na temat marchewki, jej odmian i jej wartości odżywczych.
W naszym przedszkolu, 8 kwietnia 2024r wszystkie dzieci uczciły Światowy Dzień Zdrowia, który przypomniał dzieciom jak ważne jest dbanie o swoje zdrowie. Przedszkolaki doskonale wiedzą , żeby zdrowym być to trzeba ćwiczyć, aktywnie spędzać czas ale także zdrowo się odżywiać. W ramach Dnia Zdrowia panie nauczycielki zapewniły dzieciom moc atrakcji sportowych, na każdej sali przygotowane zostały zadania sprawnościowe z wykorzystywaniem różnorodnych pomocy i przyborów gimnastycznych. Dzieci kolejno przechodziły z sali do sali wykonując ćwiczenia. W tym dniu wszystkie przedszkolaki wykazały się dużą energią i wielkim sprytem oraz z wielką radością pokonywały trudności i nowe wyzwania sportowe. Brawo dla wszystkich małych sportowców!
9 kwietnia dziewczynki z gr V wzięły udział w VIII Międzyprzedszkolnym Przeglądzie Muzyczno-Ruchowym „Aerobik Przedszkolaka”. Organizatorem przeglądu było Przedszkole Publiczne nr 12 w Rzeszowie. Dziewczynki zaprezentowały układ taneczny do utworu „Waka-waka” i zostały nagrodzone gromkimi brawami publiczności zgromadzonej w Domu Kultury. Gratulujemy wspaniałego występu!
Zbliżająca się wiosna zachęca do częstszych spacerów i aktywności w ogrodzie przedszkolnym. Jednak gdy pogoda nie sprzyja przedszkolaki się nie nudzą tylko aktywnie ćwiczą nie tylko ciało ale i umysł. Wykorzystując różne pomoce gimnastyczne przedszkolaki wspaniale się bawią, rozwijają koordynację ruchową, zwinność i szybkość. Dzieci chętnie uczestniczą w różnego zabawach matematycznych radząc sobie coraz doskonalej.
ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU RUCH TO ZDROWIE
Dnia 13 marca w grupie I odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Pana Jacka – szefa kuchni restauracji „ Trzy Korony” ( dziadzia Jasia) i Pana Szymona ( tata Jasia) oraz małego „ kucharza” Jasia. Bohaterem warsztatów kulinarnych był w roli głównej- szpinak. Na początku zajęć dzieci rozpoznawały i nazywały przygotowane owoce, warzywa, produkty oraz omawiały przybory wykorzystywane w kuchni. Atrakcją dla dzieci było ozdabianie sobie babeczki z pastą szpinakową. Pod czujnym okiem Szefa Kuchni i pomocników wyruszyli w kulinarną podróż, podczas której zostali ,,zarażeni” pozytywnym nastawieniem, uśmiechem oraz przede wszystkim pasją do gotowania. Babeczki zniknęły szybciej niż powstały. Na dzieci czekała także degustacja tortilli szpinakowej . Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci poznały różne tajemnice kuchni, dotykały , wąchały i smakowały, bawiły się kolorem i kształtem, rozbudzały swoją wyobraźnię i fantazję. Uczyły się kulturalnego zachowania przy stole. Mamy nadzieję, że przygotowywanie posiłków będzie dla nich wspaniałą i „pyszną” zabawą.
Dziękujemy Panu Jackowi i Panu Szymonowi za poświęcony czas i przybliżenie przedszkolakom zawodu kucharza i promowanie zdrowego żywienia .
Dnia 11 marca dzieci z grupy I udały się na wycieczkę do kuchni przedszkolnej. Realizując tematykę kompleksową poznały w tym tygodniu zawód kucharza. Pani Urszula oprowadziła maluszki po pomieszczeniach kuchni. Zapoznała że sprzętami, których używa podczas przygotowywania posiłków. Duże zainteresowanie wzbudził w dzieciach piec, z którego Pani Ula pokazała upieczony placuszek. Dzieci wykazały się duża wiedzą. Prawidłowo nazwy poszczególne urządzenia i podawały informację do czego służą. Dziękujemy pani Urszuli – szefowej kuchni oraz pani Basi i Iwonce – kucharkom za miłe przyjęcie w kuchni przedszkolnej i poświęcony dzieciom czas.
Projekt edukacyjny promujący zdrowe nawyki żywieniowe „ Witaminki”- „ Szpinakowe wyzwania”
Dnia 13 marca nasze przedszkolaki realizowały kolejne zadanie Witaminowego projekt „ Szpinakowe wyzwanie”. Podczas zajęć dzieci zdobyły wiedzę na temat korzyści płynących ze spożywania szpinaku i jego wartości odżywczych. Nie zabrakło zagadek, wspólnych układanek, zabaw oraz pracy plastycznej. Wszystkie dzieci miały również okazję spróbować zielonego króla warzyw.
Każdą grupę dzieci odwiedził we własnej osobie prawdziwy Kucharz i „ Szymon Szpinak”.
Uwieńczeniem wspólnych zabaw była degustacja smakowitego ciasta szpinakowego wykonanego
przez nasze Panie z kuchni.
12.02 w ramach realizacji projektu pod hasłem „Wyścig do zdrowia”, mającym na celu przeciwdziałanie otyłości wśród dzieci, gościliśmy w naszym przedszkolu przedstawicieli Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologocznej w Rzeszowie. Na początku spotkania zaproszeni goście przeprowadzili z dziećmi rozmowę na temat zdrowego stylu życia, analizując poszczególne poziomy aktualnej piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Następnie przedszkolaki wzięły udział w tematycznym quizie. Najwięcej emocji wzbudziła jednak wielkoformatowa gra planszowa, oparta na różnorodnej aktywności fizycznej, w którą były zaangażowane wszystkie dzieci, podzielone na drużyny konkretnych warzyw lub owoców. Na zakończenie spotkania przedszkolaki otrzymały tematyczne upominki, dzięki którym zasady zdrowego stylu życia jeszcze trwalej zapiszą się w ich pamięci!
W ubiegłym tygodniu w naszym przedszkolu obchodziliśmy Dzień Papryki w ramach realizacji projektu edukacyjnego WITAMINKI. Przedszkolaki dowiedziały się jakie wartości odżywcze
i witaminy dostarczmy do organizmu jedząc to warzywo. Okazuje się, że jest to wspaniałe warzywo, które sprzyja zachowaniu młodości i zgrabnej sylwetki, a znajdująca się w niej witamina
C przewyższa ilością nawet cytryny. Dzieci mogły tego dnia oglądać papryki, wąchać je i smakować. poznały rodzaje papryk a także dokładnie przyjrzały się jak one wyglądają, co mają w środku. Poznawały walory papryki za pomocą zmysłu węchu, dotyku oraz wzroku, dowiedziały się skąd się bierze papryka i jak rośnie, a także jakie potrawy można z niej zrobić. Panie kucharki zadbały również o to by na śniadanie dzieci mogły skosztować pyszną pastę z papryki. Dzieci poza zdobyciem nowej wiedzy wspaniale się bawiły przy wesołych dźwiękach piosenki „Papryka Pola”. Na zakończenie zajęć przedszkolaki wykonały piękne prace plastyczne.
Nasze przedszkole bierze udział w programie FitSchool.
Głównym celem programu FitSchool jest profilaktyka zdrowia dzieci poprzez zwiększanie poziomu aktywności fizycznej.
,, Wskoczył brokuł do potrawy,
kto go zjada, ten jest żwawy.
Tak bogaty w witaminy,
wcale Ci nie skrzywi miny.
Jest w nim potas,
wapń i błonnik,
król wśród warzyw
ma swój pomnik! ”
Nasze dzielne przedszkolaki stanęły przed kolejnym warzywnym wyzwaniem realizując projekt edukacyjny Witaminki. Jego bohaterem był Brokuł Borys.
Dzieci zapoznały się z tym bardzo zdrowym warzywem, rozmywały w jakiem smacznej formie najbardziej go lubią. Wspólnie ułożyły tarczę odporności, dowiadując się jak wiele ważnych dla zdrowia składników kryje się w tym zielonym warzywie. Przedszkolaki z każdej grupy wykonały piękne prace plastyczne. Dzieci z apetytem zjadły również smaczne i zdrowe drugie śniadanie, którego ważnym elementem był właśnie brokuł.
ZABAWY NA ŚNIEGU
29 listopada w ramach projektu „Witaminki” w naszym przedszkolu obchodziliśmy „Dzień Buraka i Cebuli”. Celem projektu jest edukacja najmłodszych na temat zdrowego odżywiania. Buraki są źródłem wielu cennych składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy, minerały. Dzieci zapoznały się również z walorami zdrowotnymi cebuli, która jest naturalnym lekarstwem.
30 listopada w gr V odbyły się warsztaty z Rodzicami pt. „Zdrowie na talerzu”. Dzieci podczas spotkania zaprezentowały piosenki i wierszyki o tematyce zdrowotnej. Przedszkolaki ułożyły również wspólnie z Nauczycielkami piramidę zdrowego żywienia. Na zajęciach został także zaprezentowany magiczny dywan. Na sam koniec wszyscy wykonali zdrowe oraz smaczne pasty na kanapki. Dziękujemy Rodzicom za przybycie i miło spędzony czas.
„Rośnie dynia wprost do słońca.
Rośnie, rośnie, wciąż, bez końca.
Rośnie non-stop. Rośnie co dzień.
Już największa jest w ogrodzie…..”
31.10 w naszym przedszkolu wesoła zabawa od rana- obchodzimy Dzień Dyni w ramach realizacji projektu edukacyjnego Witaminki. Na wszystkie przedszkolaki, na dobry początek dnia czekało pyszne, zdrowe śniadanko. Oczywiście nie mogło zabraknąć pasty dyniowej. Wszystkie grupy z naszego przedszkola uczestniczyły w zajęciach, podczas których poznaliśmy bardzo zdrowe warzywo jakim jest dynia. Dzieci dowiedziały się co może powstać
z tego pysznego warzywa. Przedszkolaki poznały wielką różnorodność dyń
i wzbogaciły wiedzę na ich temat. Tego dnia dzieci przyniosły do przedszkola dynie i ubrały się na kolor pomarańczowy. Były tańce i zabawa, dyniowe zawody oraz piękne dyniowe prace plastyczne.
Ten dzień przyniósł wiele niezapomnianych wrażeń, ciekawości, odkrywania
i zabawy
W naszym przedszkolu w ramach realizacji rocznego planu pracy odbył się rodzinny konkurs plastyczno- techniczny „Owocowo- Warzywne Cudaki”.
Zadaniem dzieci i ich opiekunów było stworzenie najbardziej wymyślnego, oryginalnego stworka z owoców i warzyw. Konkurs cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Pomysły uczestników przerosły nasze najśmielsze oczekiwania. Dzieci i rodzice stworzyli wspaniałe prace, które można było podziwiać na wystawie w holu przedszkola. Organizatorki konkursu-nauczycielki Marta Rączy , Katarzyna Czajkowska , Bożena Surowiec wraz z jury konkursowym wyłoniły laureatów :
I miejsce -Hanna Mazur– I grupa -„ Ognisko domowe”
II miejsce- Amelia Kułak– III grupa- „ Pociąg do zdrowia”
III miejsce- Filip Wandasiewicz– III grupa- „ Samochód Ferrari”
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz drobne upominki za udział w konkursie.
Wszystkim dzieciom oraz ich rodzicom serdecznie dziękujemy i zapraszamy do udziału w następnych konkursach. Gratulujemy wszystkim zwycięzcom!
Gimnastyka ważna sprawa, a dla dzieci to zabawa…
Wiedzą o tym doskonale średniaczki z grupy III. W minionym tygodniu dzieci wspaniale bawiły się pokonując tory przeszkód, ćwicząc równowagę, zręczność i celność.
Dnia 30 września dzieci z gr V postanowiły wraz ze swoimi Wychowawczyniami oraz Rodzicami uczcić „Święto pieczonego ziemniaka” na terenie obiektu „Janiowe Wzgórze”. Na początku wspólnego spotkania dzieci wykonały „stworka ziemniaczanego”. Rodzice wraz z przedszkolakami wykazywali się swoimi zdolnościami plastycznymi. Tego dnia odbyły się również zabawy ruchowe i konkurencje. Wszyscy zebrani mogli wykazać się sprawnością w skokach w workach, szybkością w slalomie oraz zwinnością w noszeniu ziemniaka na łyżce. Uwieńczeniem wspaniałej zabawy była uczta z pieczonych ziemniaków. Pobyt na świeżym powietrzu zrobił swoje, gdyż apetyt dopisywał wszystkim zebranym. Pieczone ziemniaki oraz kiełbaska z ogniska smakowały, jak z najlepszej kuchni świata. Serdecznie dziękujemy rodzicom, którzy pomogli w przygotowaniu tego szczególnego dnia. Mamy nadzieję, że wspólnie spędzony czas przyniósł wszystkim wiele radości i dostarczył pozytywnych wrażeń. Ten jesienny dzień pachnący pieczonym ziemniakiem na pewno wszyscy będą długo pamiętać.
Nasze przedszkole odwiedził ratownik Pan Piotr z Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Rzeszowie
wraz ze swoim przyjacielem Misiem. Akademia Misia Ratownika to ciekawa, rozwijająca zabawa pomagająca oswoić się z tematem pierwszej pomocy. Właściwa kolejność , jakość i czas rozpoczynania czynności ratunkowych często decyduje o losie poszkodowanego, dlatego tak ważne jest przekazywanie wiedzy jak pomagać . Warsztaty pierwszej pomocy pokazały przegląd najważniejszych zagadnień z zakresu technik udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej dla wszystkich naszych przedszkolaków.
Z najmłodszymi kursantami poruszano takie kwestia jak:
-
wezwanie pomocy,
-
oswojenie dzieci ze sprzętem medycznym,
-
niebezpieczeństwa w domu,
-
telefony alarmowe,
-
wzywanie ratowników,
-
sytuacje, w których trzeba wezwać pogotowie,
-
opatrywanie Misia (plastry i bandaże)
-
udrożnienie dróg oddechowych.
Celem spotkania z ratownikiem było :
-
kształtowania świadomości i postaw sprzyjających bezpieczeństwu własnemu i innych oraz przygotowania do racjonalnych zachowań w przypadku wystąpienia zagrożeń;
-
zdobywania wiedzy i umiejętności z zakresie udzielania pierwszej pomocy;
-
kształtowania postaw prospołecznych i przygotowanie dzieci do pomocy ludziom.
Dziękujemy panu Piotrowi i misiowi za wspólną wspaniałą zabawę .
W minionym tygodniu grupa III realizowała tematykę związaną z zasadami ruchu drogowego.
Dzieci nie tylko w teorii ale i w praktyce dowidziały się co to znaczy być bezpiecznym n a drodze. Wspólnie cała grupą wybraliśmy się na skrzyżowanie, gdzie średniaczki miały za za danie zwracać uwagę na znaki drogowe. Wspólnie próbowaliśmy oczytać ich znaczenie, a następnie ubrani w kamizelki odblaskowe równym krokiem maszerowaliśmy na zielonym świetle. W sali przedszkolnej było równie ciekawie, bo każdy przedszkolak wie, że nauka to zabawa. Dzieci zaznajomiły się z numerem alarmowym 112, doskonale znają znaczenie świateł sygnalizatorów oraz pięknie wykonały znak drogowy oraz sygnalizator świetlny.
W ramach realizacji tematyki „Bezpieczni na drodze” dzieci z grupy II wybrały się na wycieczkę na pobliskie skrzyżowanie.
W bezpośredni sposób mogły obserwować ruch uliczny, zachowanie pieszych i kierowców na skrzyżowaniu , same były uczestnikami ruchu ulicznego podczas przechodzenia przez ulicę na przejściu dla pieszych. Wszystkie te sytuacje pozwoliły dzieciom utrwalić poznane na zajęciach zasady bezpieczeństwa na drodze. Wycieczka była bardzo udana!
W minionym tygodniu nasze dzielne przedszkolaki zrealizowały Ogórkowe Wyzwanie.
Tego dnia w naszym przedszkolu było bardzo zielono, gdyż dzieci były ubrane w kolor zielony, jak zielone ogóreczki. Dzieci przyjrzały się różnym gatunkom ogórka, sprawdziły fakturę, zapach, wielkość oraz smak. Następnie, zastanowiły się wspólnie, jakie potrawy przygotowuje się z ogórka.
Każda grupa nie zapomniała o degustacji ogórków świeżych jak i kiszonych a na obiad pysznej zupki ogórkowej. Ogórkowy dzień upłyną pod znakiem wesołych zabaw, pięknych prac plastycznych oraz pięknych uśmiechów naszych kochanych przedszkolaków.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne pyszne, zdrowe i wesołe zadania.
18 października Grupa III wybrała się do pobliskiej piekarni.
Dzieci na własne oczy mogły zobaczyć, jak powstają słodkie pyszności- ciasta, bułeczki, bagietki, chleb. Ogromną ciekawość wzbudziły kolorowe witryny, pełne słodkości. Na zakończenie dzieci otrzymały pyszne ciasteczka.
ZAJĘCIA „ZDROWE DZIECI” – GRUPA IV
25 października, w ramach realizacji ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Zdrowe dzieci” w IV grupie odbyły się zajęcia na temat zdrowego stylu życia i prawidłowego sposobu odżywiania się. Na początku zajęć dzieci zapoznały się z wyglądem aktualnej, dostosowanej do ich wieku piramidy żywieniowej, analizując kolejno każdy jej poziom. Następnie, skupiając się na jednym z nich, rozwiązywały zagadki dotyczące warzyw i owoców. Po ich rozwikłaniu przyszła pora na kilka tematycznych zabaw matematycznych i ruchowych oraz podsumowanie zapamiętanych przez dzieci informacji. Po dzisiejszych zajęciach każdy przedszkolak zyskał świadomość tego, jak ważnym jest dbanie o regularną aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie, pełne przede wszystkim wartościowych warzyw i owoców.
ZAJĘCIA „ZDROWE DZIECI” – GRUPA V
26 października odbyły się zajęcia z realizacji programu „Zdrowe dzieci”- olimpiada smaków – promujące codzienną aktywność jako sposób na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzieci wykonały zadania z każdej krainy: oleistej – wiewiórka lubiąca orzechy, białka – krowa z kolorowymi łatkami, owoce i warzywa – rysowały owoce i warzywa kuliste, kraina ćwiczeń fizycznych – podbijanie balonika. Dzieci zdobyły tytuł: Przyjaciela każdej krainy i dostały dyplom od Detektywa Witaminki. Gratulacje!
AKTYWNY PRZEDSZKOLAK – GRUPA IV
Celem programu jest:
- Krzewienie wśród dzieci kultury fizycznej.
- Dostarczanie radości i satysfakcji z udziału w zajęciach.
- Podnoszenie stanu zdrowia i sprawności fizycznej.
- Rozwijanie zainteresowań sportowych z jednoczesnym wyrabianiem nawyków czynnego uprawiania ćwiczeń ruchowych.
- Kształtowanie właściwej postawy społecznej, w szczególności wyrabianie takich cech charakteru jak: aktywność, samodzielność, poczucie obowiązku.
Starszaki sumiennie starały się wykonać wszystkie ćwiczenia prezentowane przez Panią Dominikę…chociaż nie było tak łatwo.
Przedszkolaki zmęczone ale z wielką niecierpliwością czekają już na kolejne zajęcia.
28 września 2023 r. w naszym przedszkolu odbył się „Dzień Pomidora” w ramach realizacji Projektu Edukacyjnego promującego zdrowe nawyki żywieniowe „WITAMINKI”. Celem projektu oprócz promowania zdrowych nawyków żywieniowych jest:
- zachęcanie dzieci do spożywania zróżnicowanych potraw, bogatych w warzywa;
- stwarzanie okazji do poznawania nowych smaków;
- oswajanie z wyglądem warzyw i zapoznanie z ich wartościami odżywczymi;
- wdrażanie do samodzielnego komponowania posiłków i robienia prostych potraw według przepisów kulinarnych
W ramach realizacji projektu będziemy podejmować różnorodne aktywności promujące zdrowe nawyki żywieniowe. W każdym miesiącu dzieci będą poznawały nowe warzywo. W tym miesiącu odbył się „Dzień Pomidora” . Dzieci ubrane przez swoich Rodziców w kolor czerwony, podczas różnorodnych działań i zajęć przygotowanych przez nauczycielki wielozmysłowo poznawały właściwości pomidora. Obejrzały również bajkę edukacyjną „Pomidory” z serii „Pomysłowy Dobromir”, wykonały różnorodne prace plastyczne. Następnie nauczycielki z naszego przedszkola przygotowały niespodziankę dla dzieci i zaprezentowały inscenizację na podstawie utworu Jana Brzechwy „Pomidor”. Panie przebrane za różne „warzywka” wzbudziły wiele emocji wśród dzieci. Wspólne zabawy i tańce z aktorami „warzywkami” sprawiły naszym wychowankom wiele radości. Świetna zabawa została uwieczniona na wielu pamiątkowych zdjęciach. Podczas obiadu dzieci degustowały przepyszną zupkę pomidorową przygotowaną przez panie kucharki. To był bardzo wesoły i ciekawy dzień.
NASZE DZIAŁANIA W ROKU SZKOLNYM 2022/23
Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące
a jako przekąska niezwykle sycące…
Jabłko – pełne witaminek dla chłopaków i dziewczynek.
Wszyscy jabłka chętnie jemy i DZIEŃ JABŁKA świętujemy!!!
Obchody Dnia Jabłka w przedszkolu rozpoczęliśmy od rozmów na temat jego wyglądu , kolorów, wielkości, kształtu, smaku, różnych odmian, dlaczego warto je jeść, pod jaką postacią i czy tylko ludzie lubią te owoce. Przedszkolaki poznały cyklem życia jabłoni. Wszystkie kolejne zabawy podczas pobytu dzieci w tym dniu w przedszkolu dotyczyły oczywiście jabłek. Były to zabawy ruchowe, dydaktyczne, naśladowcze i konkursy. Maluszki kosztowały jabłkowego musu, średniaczki rozwiązywały zadania matematyczne, starszaki wykonywały kompot jabłkowy. W holu przedszkola powstała piękna „jabłkowa” dekoracja z prac plastycznych naszych przedszkolaczków. Mamy nadzieję, że taki „tematyczny dzień” w przedszkolu: zabawy, zajęcia, pogadanki zachęcą dzieci do sięgania po owoce i posłużą promocji zdrowego stylu życia.
Kolorowy DZIEŃ JABŁKOWY zaliczamy do bardzo udanych i zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, bo to źródło zdrowia i witamin.
Pamiętajmy:
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” 🙂
Dzieci z grupy IV i V uczęszczające do naszego przedszkola zostały zgłoszone do udziału w II edycji w bezpłatnym programie sportowym „Aktywny Przedszkolak” organizowanym przez Zespół Szkół Sportowych – Międzyszkolny Ośrodek Sportowy w Rzeszowie.
Zajęcia sportowe na terenie naszego przedszkola będą odbywały się w każdy piątek w godzinach od 10:30 do 11:00 i prowadzić je będzie nauczyciel wychowania fizycznego- pani Dominika.
Cele programu:
- Krzewienie wśród dzieci kultury fizycznej.
- Dostarczanie radości i satysfakcji z udziału w zajęciach.
- Podnoszenie stanu zdrowia i sprawności fizycznej.
- Rozwijanie zainteresowań sportowych z jednoczesnym wyrabianiem nawyków czynnego uprawiania ćwiczeń ruchowych.
- Kształtowanie właściwej postawy społecznej, w szczególności wyrabianie takich cech charakteru jak: aktywność, samodzielność, poczucie obowiązku.
- Diagnoza sprawności fizycznej dzieci sześcioletnich.
DRUGIE ŚNIADANIE W NASZYM PRZEDSZKOLU
Sernik na zimno
FESTIWAL SMAKÓW OBIADOWYCH RZESZOWSKICH PRZEDSZKOLI PROMUJĄCYCH ZDROWIE” – „ZUPY KOLOROWE, SMACZNE I ZDROWE – ŹRÓDŁO CENNYCH WITAMIN”
10.05.2022r. w naszym przedszkolu nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego „FESTIWAL SMAKÓW OBIADOWYCH RZESZOWSKICH PRZEDSZKOLI PROMUJĄCYCH ZDROWIE”. Zadanie konkursowe poległo na przygotowaniu zdrowej zupy w domu, opracowaniu przepisu, zrobieniu zdjęcia dziecku z przygotowanym posiłkiem oraz przesłaniu tych materiałów na adres mailowy przedszkola. Jury pod przewodnictwem Pani Dyrektor uznało, że wszystkie nadesłane prace zasługują na I miejsce i nagrodę. Uroczystego wręczenia nagród dokonała Pani Dyrektor. Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu, gratulujemy pomysłowości i zaangażowania.
NASZE DZIAŁANIA W ROKU SZKOLNYM 2021/22
PYSZNE II ŚNIADANIE W NASZYM PRZEDSZKOLU
Muffinki z borówkami , babeczki serowo – cytrynowe
Skąd się bierze chleb? Jak powstaje ser? Odpowiedzi na te pytania chciały uzyskać dzieci z gr. III.
Na zajęciach dzieci dowiedziały się że do wypieku chleba potrzebna jest mąka, a ta z kolei powstaje że zboża. Dzieci dowiedziały się, że chleb jest wytworem ciężkiej pracy wielu osób, między innymi piekarza. Wspólnie odwiedziliśmy piekarnię, a następnie z wykorzystaniem masy solnej dzieci lepiły własne chlebki i bułeczki.
Następnego dnia dzieci dowiedziały się co powstaje z mleka oraz jakie przysmaki możemy przygotować z sera białego. Wykonaliśmy pastę serową, która następnie degustowaliśmy z pysznym chlebkiem zakupionym podczas wizyty w piekarni.
PROMOCJA ZDROWIA – PYSZNA PASTA SEROWA GR. III
Drugie śniadanie w naszym przedszkolu
W naszym przedszkolu posiłki są bardzo ważne. Panie kucharki każdego dnia dokładają wszelkich starań, aby nasze dzieci jadły smacznie i zdrowo.
Owsianka na śniadanie
Pasta z pieczonych warzyw
Pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami i płatkami prażonej dyni
Koktajl borówkowo – malinowo -bananowy wyrób własny
Zupa krem z pieczonej cukinii z prażoną dynią i słonecznikiem
Pasta z sera białego pieczonej papryki i sera feta
Jogurtowiec +stół szwedzki
„Maluszki samodzielne w kuchni”
W ramach realizacji tematu „Jesteśmy samodzielni w kuchni” maluszki:
- zwiedzały kuchnię przedszkolną,
- poznały specyfikę zawodu Kucharki,
- wspólnie bawiły się w zabawę tematyczną w kuchni, w restauracji,
- wykonywały pracę plastyczną „Moja potrawa” .
Na ostatnich zajęciach poznały sposób powstania ciasta oraz wraz z Panią Ulą kształtowały ciasteczka. Ze skupieniem i niecierpliwością oczekiwały swojej kolejności. Z radością na twarzy tworzyły swoje ciasteczko, które po upieczeniu było najpyszniejsze na świecie – mniam.
Ścieżka sensoryczna w grupie I
Taki rodzaj zajęć to nie tylko fajna zabawa dla dzieci, która w przedszkolu jest najważniejsza, ale jest połączeniem zabawy i płynących korzyści. Oto kilka z nich: stymuluje receptory na stopach, dostarcza bodźce dotykowe, w przypadku małych dzieci ćwiczy dużą motorykę. Warto pamiętać, że dotyk to jeden z podstawowych zmysłów, który najwcześniej się rozwija i dojrzewa. Chodzenie po ścieżce jest naturalnym masażem stóp. Stopy zupełnie inaczej pracują gdy bezpośrednio dotykają podłoża. Najlepiej kiedy możemy chodzić na boso i mamy kontakt z niejednorodnym podłożem w tym wypadku ze ścieżką sensoryczną.
Wizyta maluszków w kuchni
„Panie kucharki mają wprawę,
W mig przyrządzają nam potrawę.
Ciepłe, zimne, każde danie
Przygotować są nam w stanie.
Pieczeń pieką, rybę duszą
Aromatem wszystkich kuszą.
Komu tylko co się marzy
Kuchareczki nam usmażą.”
Maluszki 15 lutego 2022 r. w ramach przewidzianych treści programowych uczestniczyła w wycieczce do przedszkolnej kuchni. Na początku dzieci zapoznane zostały z zasadami bezpieczeństwa.
Dzięki wizycie w kuchni, dzieci miały możliwość zapoznania się z profesjonalnym jej wyposażeniem, ułatwiającym pracę kucharkom. Uwagę ich zwróciły duże naczynia i sposób ich przydatności. Ponadto najmłodsi mogli zapoznać się z pracą kucharek. Panie tam pracujące opowiedziały dzieciom, w jaki sposób przygotowywane są posiłki. Dzieci z zainteresowaniem oglądały przybory kuchenne jakimi Panie posługują się na co dzień. Dziękujemy naszym Paniom Uli, Iwonce oraz Basi za tak pyszne posiłki : ) które przygotowują nam każdego dnia.
„ Czyste powietrze wokół nas”- program przedszkolnej edukacji antynikotyniowej
W naszym przedszkolu we wszystkich grupach został przeprowadzony cykl zajęć dydaktycznych o tematyce antynikotynowej „ Czyste powietrze wokół nas”. Celem programu było zmniejszenie narażenia dzieci na bierne palenie, zwiększenie wiedzy na temat skutków palenia papierosów, wykształcenie u dzieci świadomej umiejętności radzenia sobie w sytuacjach, w których inne osoby palą przy nich papierosy, a także wzrost kompetencji rodziców w zakresie ochrony ich dzieci przed ekspozycją na dym tytoniowy. Smok Dinek przypomniał ważną zasadę dla naszych rodziców: „Mamo, tato, nie pal przy mnie!”
„ Aktywny przedszkolak”.
Dnia 11 lutego ( piątek) dzieci z grupy V po raz pierwszy uczestniczyły w zajęciach sportowych „ Aktywny przedszkolak”.
,, Smog straszny Smok”
,, Smog straszny Smok” zajęcia z edukacji ekologicznej w ramach Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego ,,Ekoludek”
Udział w programie sportowym „Aktywny Przedszkolak”
Dnia 21 stycznia 2022 r. dzieci z grupy IV brały udział w programie sportowym „Aktywny Przedszkolak” organizowanym przez Zespół Szkół Sportowych – Międzyszkolny Ośrodek Sportowy w Rzeszowie. Zajęcia prowadziła pani Dominika. Program będzie realizowany od 17.01 – 24.06.2022 r.
Cele programu:
- Krzewienie wśród dzieci kultury fizycznej.
- Dostarczanie radości i satysfakcji z udziału w zajęciach.
- Podnoszenie stanu zdrowia i sprawności fizycznej.
- Rozwijanie zainteresowań sportowych z jednoczesnym wyrabianiem nawyków czynnego uprawiania ćwiczeń ruchowych.
- Kształtowanie właściwej postawy społecznej, w szczególności wyrabianie takich cech charakteru jak: aktywność, samodzielność, poczucie obowiązku.
- Diagnoza sprawności fizycznej dzieci sześcioletnich.
ZIMOWY SPACER GR. III
GRUPA V PIECZE PIERNICZKI
Dzieci z grupy V przed świętami miały bardzo pracowity dzień, piekły pierniczki. Przed przystąpieniem do pracy odpowiednio się przygotowały dbając o czyste rączki oraz zakładając fartuszki. Dzieci poznały składniki potrzebne do wykonania ciasta a także potrzebne przybory kuchenne. Gdy wszystko było gotowe przedszkolaki z ogromnym zaangażowaniem zabrały się do pracy – wałkowały ciasto, wykrawały ciasteczka. Efektem pracy były pełne blaszki pierniczków, które upiekły nasze panie kucharki.
W ramach realizacji tematyki kompleksowej „Przedświąteczne porządki”, przedszkolaki z grupy II razem z Kicią Kocią dowiedziały się w jaki sposób można dbać o nasze środowisko i dlaczego tak ważne jest segregowanie śmieci. Wspólnie z ulubioną bohaterką dzieci rozpoznawały materiały z których wykonane były odpady, a następnie segregowały je do kolorowych pojemników (makulatura, szkło, plastik). Przedszkolaki świetnie się bawiły i z wielkim zaangażowaniem oraz radością uczestniczyły w zabawach ekologicznych razem z Kicią Kocią.
Recepta Kici Koci
Sezon jesienno- zimowy jest czasem, kiedy musimy dbać o nasze zdrowie. Przedszkolaki doskonale to wiedzą. Dzieci z grupy II po przeczytaniu książeczki „Kicia Kocia jest chora”, postanowiły przygotować rozgrzewającą herbatkę. Na początku, dzieci wykorzystując swoje zmysły rozpoznawały różne przyprawy oraz owoce, które można dodać do herbatki . Następnie wspólnie z nauczycielką opracowały recepturę na rozgrzewającą herbatkę.
SPOTKANIE Z AKADEMIA TAŃCA I RUCHU
1 grudnia nasze przedszkole odwiedzili wyjątkowi goście, instruktorzy z Akademii Tańca i Ruchu. Zabawy sportowe i taneczne zaproponowane przez naszych gości były wyjątkowe i sprawiły dzieciom wiele radości.
PROJEKT EDUKACYJNY „ ZDROWIE NA TALERZU”
Hej chłopaki i dziewczynki
czy Wy znacie witaminki?
Przed chorobą bronią Was,
gdy jesienny nadszedł czas.
Gdy już zimno i szaruga,
a przed nami zima długa.
Wtedy tylko witaminy:
jabłka, gruszki lub cytryny.
Hej chłopaki i dziewczynki
jedzcie zawsze witaminki.”
Przedszkolaki już dobrze wiedzą, jak ważne dla naszego organizmu i zdrowia jest spożywanie owoców. Na zajęciach „ Zdrowy talerz” samodzielnie wykonywały przepyszne i zdrowe szaszłyki owocowe. Uczyły się w ten sposób przygotowania zdrowych przekąsek pełnych witamin. Po skończonej pracy wszystkie dzieci ze smakiem zajadały owocowe przysmaki. Dzieci tego dnia miały dużo pracy, każdy kroił owoce na kawałki oraz nadziewały na patyczki. Po skończonej pracy wszystkie dzieci ze smakiem zjadły owocowe przysmaki.
WITAMINY W SŁOIKACH GR. V
Dzieci z grupy V w ramach realizacji programu edukacyjnego „Zdrowie na talerzu” wzięły udział w zajęciach „Witaminy w słoikach” W trakcie zajęć dowiedziały się, że racjonalne odżywianie się w oparciu o piramidę zdrowie oraz ruch na świeżym powietrzu jest podstawą zachowania zdrowia. Rozpoznawały m.in. owoce, warzywa i przetwory z nich zrobione za pomocą zmysłów. W kąciku przyrody zostały umieszczone przetwory w słoikach na zimę.
PROMOCJA ZDROWIA W III GRUPIE
DZIEŃ ZIEMNIAKA
Dzień Ziemniaka – realizacja projektu edukacyjnego „ Zdrowie na talerzu”
Wrzesień to miesiąc, kiedy z pól, działek, ogrodów przydomowych zbierane są warzywa i owoce. Ponieważ nasze przedszkole jest Przedszkolem Promującym Zdrowie przeprowadziliśmy zajęcia pod hasłem „ Dzień Ziemniaka”. Zajęcia odbyły się we wszystkich grupach od maluszków do starszaków. W trakcie naszych działań poznaliśmy historię ziemniaka. Szczególną uwagę zwróciliśmy na produkty i przysmaki wykonane z ziemniaka. W każdej grupie przedszkolaki wykonały prace plastyczne z wykorzystaniem ziemniaków. W tym dniu dzieci miały okazję smakować pyszne pieczone ziemniaczki, bawić się wspólnie, tańczyć i śpiewać. Dzieci z grupy IV i V połączyły się online z przedszkolakami z Kolorowego Przedszkola w Rzeszowie.
Święto było tak wspaniałe, że postanowiliśmy zachować po nim trwałą pamiątkę, w związku z czym w przedszkolnej szatni stanęła galeria ziemniaczanych różnorodnych prac plastycznych.
Owocowe stworki w grupie I
Wrześniowym polem idzie jesień. Kosz słodki darów nam do przedszkola niesie. My jej wiersz o owocach wyrecytujemy, a ona nam kosz owoców ofiaruje. Z tych słodkich owoców stworki wesołe zrobimy, potem je ze smakiem schrupiemy 🙂 . Powstały na talerzykach potworki, kwiaty i wiele innych ciekawych kompozycji. Poznaliśmy żółtą gruszkę, czerwone jabłko i słodkie winogrono. Najsmaczniejsza była gruszeczka – mniam.
„Zdrowie na talerzu” w grupie II
W ramach realizacji programu „Przedszkole Promujące Zdrowie”, którego głównym celem jest promowanie zdrowego stylu życia, średniaki wykonały dość nietypową pracę. Tym razem zamiast kartek…pojawiły się talerze, na których dzieci z pokrojonych warzyw tworzyły piękne, kolorowe kompozycje. Na zakończenie, każdy mały artysta mógł zjeść swoje dzieło. Dzieci ze smakiem chrupały marcheweczkę, paprykę, rzodkiewkę ale także selera, kalarepkę a nawet kapustę i czerwonego buraczka. Dla przedszkolaków było to niezwykłe doświadczenie. Poznały warzywa wszystkimi zmysłami: oglądały, dotykały, wąchały i …smakowały.
„Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy…”
Dzieci z gr. II z wielkim zainteresowaniem oglądały inscenizację wiersza J. Brzechwy ” Na straganie”. Z ciekawością wysłuchały kłótni warzyw i bardzo chętnie opowiadały później o warzywach, określały ich kolor, wielkość, podkreślały ich walory zdrowotne. Dzieci utrwaliły wygląd i nazwy znanych warzyw ale także wzbogaciły słownictwo o nazwy nieznanych warzyw. Swoje wiadomości utrwaliły rozwiązując zagadki. W ciągu dnia miały możliwość podchodzenia do kącika przyrody lub do naszego przedszkolnego straganu, gdzie chętnie oglądały zgromadzone tam okazy.
WYJŚCIE NA STRAGAN GR. III
Przedszkolaki z gr III wybrały się na krótki spacer na pobliski stragan warzywno- owocowy. Celem wyjścia było przypomnienie wyglądu i nazw warzyw i owoców. Dzieci doskonale znają nazwy owoców. Nieznaczny problem sprawiało im nazywanie niektórych warzyw, chociaż i z tym świetnie sobie poradziły. Zastanawialiśmy się, jakie przetwory można zrobić z napotkanych owoców i warzyw.
GIMNASTYKA NA ŚWIEŻYM POWIETRZU GR. V
„Owocowo – warzywne soki pijemy, bo zdrowi być chcemy!”
Pod takim hasłem dzieci z gr. II, spędziły piątkowe przedpołudnie w przedszkolu.
W tym dniu dzieci rozwijały swoje umiejętności kulinarne. Z czerwonych jabłuszek i soczystych marchewek wyczarowały zdrowy soczek, bez cukru i konserwantów. Po wykonaniu wszystkich czynności higienicznych: umyciu swoich rączek oraz owoców i warzyw, mali kucharze zabrali się do pracy. Przedszkolaki zapoznały się z urządzeniem do robienia soku- sokowirówką, jego działaniem oraz przy pomocy swoich pań, wykonały pyszny sok. Z radością i wielką ciekawością obserwowały, jak kubek napełnia się pomarańczowym płynem. Po skończonej pracy, dzieci delektowały się jego smakiem.
Średniaki z wielkim apetytem wypiły samodzielnie zrobiony świeży, naturalnie słodki sok!
LEGUMINA Z KASZY MANNEJ
DOMOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
ZUPA KREM Z DYNI