Przedszkole Publiczne nr 9

Optymistyczne przedszkole

O nas

Przedszkole Publiczne nr 9

Optymistyczne przedszkole

O nas

Przedszkole Publiczne nr 9

Optymistyczne przedszkole

O nas

Przedszkole Publiczne nr 9

Optymistyczne przedszkole

O nas

Przedszkole Publiczne nr 9

Optymistyczne przedszkole

O nas

 

  

 

     

Drodzy Rodzice nasze przedszkole podobnie jak w ubiegłym roku szkolnym bierze udział w ogólnopolskim programie 

Przedszkole Promujące Zdrowie.  

Certyfikat „Przedszkola Promującego Zdrowie” .

Program Przedszkole Promujące Zdrowie (PPZ)  ma na celu promowanie zdrowego stylu życia poprzez zachęcanie do większej aktywności fizycznej oraz propagowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Przez cały rok szkolny będziemy podejmować szereg inicjatyw, aby uświadamiać znaczenie zdrowego stylu życia. 

Co to jest „zdrowie”?

Zdrowie to nie tylko całkowity brak choroby, czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu (dobrego samopoczucia)

 

 OGÓLNA KONCEPCJA PROGRAMU:

  • Koncepcja programu opiera się na budowaniu związku między edukacją przedszkolną a promocją zdrowia w całym środowisku przedszkola.
  • Promocja zdrowia zgodnie z Kartą Ottawską jest  procesem umożliwiającym zwiększenie kontroli nad swoim zdrowiem w celu jego poprawy.
  • Przedszkole promujące zdrowie to miejsce, w którym podejmowane są wspólne działania dla poprawy zdrowia i samopoczucia, wszyscy uczą się jak zdrowiej i lepiej żyć oraz zachęcają innych do podobnych działań

 

Standardy przedszkola promującego zdrowie:

  1. Koncepcja pracy przedszkola, jego organizacja i struktura sprzyjają realizacji długofalowych, zaplanowanych działań dla wzmacniania zdrowia dzieci, pracowników i rodziców.
  2. Klimat społeczny przedszkola sprzyja dobremu samopoczuciu i zdrowiu dzieci, pracowników i rodziców.
  3. Przedszkole prowadzi edukację zdrowotną i stwarza warunki do praktykowania w codziennym życiu zachowań prozdrowotnych.
  4. Przedszkole podejmuje działania w celu zwiększenia kompetencji pracowników i rodziców dzieci w zakresie dbałości o zdrowie oraz do prowadzenia edukacji zdrowotnej dzieci.

Tworzenie i rozwój Przedszkola Promującego Zdrowie to proces wielu zmian dokonywanych przez członków jego społeczności. Zmiany te dotyczą jednostek oraz przedszkola, jako instytucji . Jest to proces długotrwały, gdyż efektów zmian, w tym zmian zachowań zdrowotnych ludzi, można oczekiwać po kilku latach systematycznych działań.

NASZE DZIAŁANIA W ROKU SZKOLNYM 2022/23

Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące
a jako przekąska niezwykle sycące…
Jabłko – pełne witaminek dla chłopaków i dziewczynek.
Wszyscy jabłka chętnie jemy i DZIEŃ JABŁKA świętujemy!!!

Obchody Dnia Jabłka w przedszkolu rozpoczęliśmy od rozmów na temat jego wyglądu , kolorów, wielkości, kształtu, smaku, różnych odmian, dlaczego warto je jeść, pod jaką postacią i czy tylko ludzie lubią te owoce. Przedszkolaki poznały cyklem życia jabłoni. Wszystkie kolejne zabawy podczas  pobytu dzieci w tym dniu w przedszkolu dotyczyły oczywiście  jabłek. Były to zabawy ruchowe, dydaktyczne, naśladowcze i konkursy. Maluszki kosztowały jabłkowego musu, średniaczki rozwiązywały zadania matematyczne,  starszaki wykonywały kompot jabłkowy. W holu przedszkola powstała piękna „jabłkowa” dekoracja z prac plastycznych naszych przedszkolaczków.  Mamy nadzieję, że  taki „tematyczny dzień” w przedszkolu: zabawy, zajęcia, pogadanki zachęcą dzieci do sięgania po owoce i posłużą promocji zdrowego stylu życia.

Kolorowy DZIEŃ  JABŁKOWY zaliczamy do bardzo udanych i zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, bo to źródło zdrowia i witamin.

Pamiętajmy:

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” 🙂 

            

Dzieci z grupy IV i V uczęszczające do naszego przedszkola zostały zgłoszone do udziału w II edycji w bezpłatnym programie sportowym „Aktywny Przedszkolak” organizowanym przez Zespół Szkół Sportowych – Międzyszkolny Ośrodek Sportowy w Rzeszowie.
Zajęcia sportowe na terenie naszego przedszkola będą odbywały się w każdy piątek w godzinach od 10:30 do 11:00 i prowadzić je będzie nauczyciel wychowania fizycznego- pani Dominika.

Cele programu:

  • Krzewienie wśród dzieci kultury fizycznej.
  • Dostarczanie radości i satysfakcji z udziału w zajęciach.
  • Podnoszenie stanu zdrowia i sprawności fizycznej.
  • Rozwijanie zainteresowań sportowych z jednoczesnym wyrabianiem nawyków czynnego uprawiania ćwiczeń ruchowych.
  • Kształtowanie właściwej postawy społecznej, w szczególności wyrabianie takich cech charakteru jak: aktywność, samodzielność, poczucie obowiązku.
  • Diagnoza sprawności fizycznej dzieci sześcioletnich.

DRUGIE ŚNIADANIE W NASZYM PRZEDSZKOLU

Sernik na zimno 

 

FESTIWAL SMAKÓW OBIADOWYCH RZESZOWSKICH PRZEDSZKOLI PROMUJĄCYCH ZDROWIE” – „ZUPY KOLOROWE, SMACZNE I ZDROWE – ŹRÓDŁO CENNYCH WITAMIN”

10.05.2022r. w naszym przedszkolu nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego „FESTIWAL SMAKÓW OBIADOWYCH RZESZOWSKICH PRZEDSZKOLI PROMUJĄCYCH ZDROWIE”. Zadanie konkursowe poległo na   przygotowaniu zdrowej zupy w domu, opracowaniu przepisu, zrobieniu zdjęcia dziecku z przygotowanym posiłkiem oraz przesłaniu tych materiałów na adres mailowy przedszkola. Jury pod przewodnictwem Pani Dyrektor uznało, że wszystkie nadesłane  prace zasługują na I miejsce i nagrodę. Uroczystego wręczenia nagród dokonała Pani Dyrektor. Dziękujemy wszystkim uczestnikom  konkursu, gratulujemy pomysłowości i zaangażowania.

 NASZE DZIAŁANIA W ROKU SZKOLNYM 2021/22

PYSZNE II ŚNIADANIE W NASZYM PRZEDSZKOLU

Muffinki z borówkami , babeczki serowo – cytrynowe

   

Skąd się bierze chleb? Jak powstaje ser? Odpowiedzi na te pytania chciały uzyskać dzieci z gr. III.

Na zajęciach dzieci dowiedziały się że do wypieku chleba potrzebna jest mąka, a ta z kolei powstaje że zboża. Dzieci dowiedziały się, że chleb jest wytworem ciężkiej pracy wielu osób, między innymi piekarza. Wspólnie odwiedziliśmy piekarnię, a następnie z wykorzystaniem masy solnej dzieci lepiły własne chlebki i bułeczki.

Następnego dnia dzieci dowiedziały się co powstaje z mleka oraz jakie przysmaki możemy przygotować z sera białego. Wykonaliśmy pastę serową, która następnie degustowaliśmy z pysznym chlebkiem zakupionym podczas wizyty w piekarni. 

     

 

PROMOCJA ZDROWIA – PYSZNA PASTA SEROWA GR. III

Drugie śniadanie w naszym przedszkolu

W naszym przedszkolu posiłki są bardzo ważne. Panie kucharki każdego dnia dokładają wszelkich starań, aby nasze dzieci jadły smacznie i zdrowo.

Owsianka na śniadanie

    

Pasta z pieczonych warzyw

 

Pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami i płatkami prażonej dyni

   

Koktajl borówkowo – malinowo -bananowy wyrób własny

    

Zupa krem z pieczonej cukinii z prażoną dynią i słonecznikiem

  

Pasta z sera białego pieczonej papryki i sera feta

  

Jogurtowiec +stół szwedzki

    

„Maluszki samodzielne w kuchni”

W ramach realizacji tematu „Jesteśmy samodzielni w kuchni” maluszki:

  • zwiedzały kuchnię przedszkolną,
  • poznały specyfikę zawodu Kucharki,
  • wspólnie bawiły się w zabawę tematyczną w kuchni, w restauracji,
  • wykonywały pracę plastyczną „Moja potrawa” .

Na ostatnich zajęciach poznały sposób powstania ciasta oraz wraz z Panią Ulą kształtowały ciasteczka. Ze skupieniem i niecierpliwością oczekiwały swojej kolejności. Z radością na twarzy tworzyły swoje ciasteczko, które po upieczeniu było najpyszniejsze na świecie – mniam.

Ścieżka sensoryczna w grupie I

Taki rodzaj zajęć to nie tylko fajna zabawa dla dzieci, która w przedszkolu jest najważniejsza, ale jest połączeniem zabawy i płynących korzyści. Oto kilka z nich: stymuluje receptory na stopach, dostarcza bodźce dotykowe, w przypadku małych dzieci ćwiczy dużą motorykę. Warto pamiętać, że dotyk to jeden z podstawowych zmysłów, który najwcześniej się rozwija i dojrzewa. Chodzenie po ścieżce jest naturalnym masażem stóp. Stopy zupełnie inaczej pracują gdy bezpośrednio dotykają podłoża. Najlepiej kiedy możemy chodzić na boso i mamy kontakt z niejednorodnym podłożem w tym wypadku ze ścieżką sensoryczną.

Wizyta maluszków w kuchni

„Panie kucharki mają wprawę,
W mig przyrządzają nam potrawę.
Ciepłe, zimne, każde danie
Przygotować są nam w stanie.
Pieczeń pieką, rybę duszą
Aromatem wszystkich kuszą.
Komu tylko co się marzy
Kuchareczki nam usmażą.”  

Maluszki 15 lutego 2022 r. w ramach przewidzianych treści programowych uczestniczyła w wycieczce do przedszkolnej kuchni. Na początku dzieci zapoznane zostały z zasadami bezpieczeństwa.
Dzięki wizycie w kuchni, dzieci miały możliwość zapoznania się z profesjonalnym jej wyposażeniem, ułatwiającym pracę kucharkom. Uwagę ich zwróciły duże naczynia i sposób ich przydatności. Ponadto najmłodsi mogli zapoznać się z pracą kucharek. Panie tam pracujące opowiedziały dzieciom, w jaki sposób przygotowywane są posiłki. Dzieci z zainteresowaniem oglądały przybory kuchenne jakimi Panie posługują się  na co dzień. Dziękujemy naszym Paniom Uli, Iwonce oraz Basi za tak pyszne posiłki : ) które przygotowują nam każdego dnia.

„ Czyste powietrze wokół nas”- program przedszkolnej edukacji antynikotyniowej

W naszym przedszkolu we wszystkich grupach  został przeprowadzony cykl  zajęć dydaktycznych o tematyce antynikotynowej „ Czyste powietrze wokół nas”. Celem programu było zmniejszenie narażenia dzieci na bierne palenie, zwiększenie wiedzy na temat skutków palenia papierosów, wykształcenie u dzieci świadomej umiejętności radzenia sobie w sytuacjach, w których inne osoby palą przy nich papierosy, a także wzrost kompetencji rodziców w zakresie ochrony ich dzieci przed ekspozycją na dym tytoniowy. Smok Dinek przypomniał ważną zasadę dla naszych rodziców: „Mamo, tato, nie pal przy mnie!”

„ Aktywny przedszkolak”.

Dnia 11 lutego ( piątek) dzieci z grupy V po raz pierwszy uczestniczyły w zajęciach sportowych „ Aktywny przedszkolak”.

   

,, Smog straszny Smok”

,, Smog straszny Smok” zajęcia z edukacji ekologicznej w ramach Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego ,,Ekoludek”

   

Udział w  programie sportowym „Aktywny Przedszkolak”

Dnia 21 stycznia 2022 r. dzieci z grupy IV  brały udział w  programie sportowym „Aktywny Przedszkolak” organizowanym przez Zespół Szkół Sportowych – Międzyszkolny Ośrodek Sportowy w Rzeszowie. Zajęcia prowadziła pani Dominika. Program będzie realizowany  od 17.01 – 24.06.2022 r.  

Cele programu:

  • Krzewienie wśród dzieci kultury fizycznej.
  • Dostarczanie radości i satysfakcji z udziału w zajęciach.
  • Podnoszenie stanu zdrowia i sprawności fizycznej.
  • Rozwijanie zainteresowań sportowych z jednoczesnym wyrabianiem nawyków czynnego uprawiania ćwiczeń ruchowych.
  • Kształtowanie właściwej postawy społecznej, w szczególności wyrabianie takich cech charakteru jak: aktywność, samodzielność, poczucie obowiązku.
  • Diagnoza sprawności fizycznej dzieci sześcioletnich.

ZIMOWY SPACER GR. III

GRUPA V PIECZE PIERNICZKI

Dzieci z grupy V przed świętami miały bardzo pracowity dzień, piekły pierniczki. Przed przystąpieniem do pracy odpowiednio się przygotowały dbając o czyste  rączki oraz zakładając fartuszki. Dzieci poznały składniki potrzebne do wykonania ciasta a także potrzebne przybory kuchenne. Gdy wszystko było gotowe przedszkolaki z ogromnym zaangażowaniem zabrały się do pracy – wałkowały ciasto, wykrawały ciasteczka.  Efektem pracy były pełne blaszki pierniczków, które upiekły nasze panie kucharki.

   

W ramach realizacji tematyki kompleksowej „Przedświąteczne porządki”, przedszkolaki z grupy II razem z Kicią Kocią dowiedziały się w jaki sposób można dbać o nasze środowisko i dlaczego tak ważne jest segregowanie śmieci. Wspólnie z ulubioną bohaterką dzieci  rozpoznawały materiały z których wykonane były odpady, a następnie segregowały je do kolorowych pojemników (makulatura, szkło, plastik). Przedszkolaki świetnie się bawiły  i z wielkim zaangażowaniem oraz radością uczestniczyły w zabawach ekologicznych razem z Kicią Kocią.

Recepta Kici Koci

Sezon jesienno- zimowy jest czasem, kiedy musimy dbać o nasze zdrowie. Przedszkolaki doskonale to wiedzą. Dzieci z grupy II po przeczytaniu książeczki „Kicia Kocia jest chora”, postanowiły przygotować rozgrzewającą herbatkę. Na początku, dzieci wykorzystując swoje zmysły rozpoznawały różne przyprawy oraz owoce, które można dodać do herbatki . Następnie wspólnie z nauczycielką opracowały recepturę na rozgrzewającą herbatkę.

SPOTKANIE Z AKADEMIA TAŃCA I RUCHU

1 grudnia nasze przedszkole odwiedzili wyjątkowi goście, instruktorzy z Akademii Tańca i Ruchu.  Zabawy sportowe i taneczne zaproponowane przez naszych gości  były wyjątkowe i sprawiły dzieciom wiele radości.

        

PROJEKT EDUKACYJNY „ ZDROWIE NA TALERZU”

Hej chłopaki i dziewczynki
czy Wy znacie witaminki?
Przed chorobą bronią Was,
gdy jesienny nadszedł czas.
Gdy już zimno i szaruga,
a przed nami zima długa.
Wtedy tylko witaminy:
jabłka, gruszki lub cytryny.
Hej chłopaki i dziewczynki
jedzcie zawsze witaminki.”

Przedszkolaki już dobrze wiedzą, jak ważne dla naszego organizmu i zdrowia jest spożywanie owoców. Na zajęciach  „ Zdrowy talerz”  samodzielnie wykonywały przepyszne i zdrowe szaszłyki owocowe. Uczyły się w ten sposób przygotowania zdrowych przekąsek pełnych witamin. Po skończonej pracy wszystkie dzieci ze smakiem zajadały owocowe przysmaki.  Dzieci tego dnia miały dużo pracy, każdy kroił owoce na kawałki oraz nadziewały na patyczki. Po skończonej pracy wszystkie dzieci ze smakiem zjadły owocowe przysmaki.

    

WITAMINY W SŁOIKACH GR. V

Dzieci z grupy V w ramach realizacji programu edukacyjnego „Zdrowie na talerzu” wzięły udział w zajęciach „Witaminy w słoikach” W trakcie zajęć dowiedziały się, że racjonalne odżywianie się w oparciu o piramidę zdrowie oraz ruch na świeżym powietrzu jest podstawą zachowania zdrowia. Rozpoznawały m.in. owoce, warzywa i przetwory z nich zrobione za pomocą zmysłów. W kąciku przyrody zostały umieszczone przetwory w słoikach na zimę.

   

PROMOCJA ZDROWIA W III GRUPIE

 

 

DZIEŃ ZIEMNIAKA

Dzień Ziemniaka – realizacja projektu edukacyjnego „ Zdrowie na  talerzu”

Wrzesień to miesiąc, kiedy z pól, działek, ogrodów przydomowych zbierane są warzywa i owoce. Ponieważ nasze przedszkole jest Przedszkolem Promującym Zdrowie przeprowadziliśmy zajęcia pod hasłem „ Dzień Ziemniaka”. Zajęcia odbyły się we wszystkich grupach od maluszków do starszaków. W trakcie naszych działań poznaliśmy historię ziemniaka. Szczególną uwagę zwróciliśmy na produkty i przysmaki wykonane z  ziemniaka.  W każdej grupie przedszkolaki  wykonały prace plastyczne z wykorzystaniem ziemniaków. W tym dniu dzieci miały okazję  smakować  pyszne pieczone ziemniaczki, bawić się wspólnie, tańczyć i śpiewać.  Dzieci z grupy IV i V połączyły się online z przedszkolakami z Kolorowego Przedszkola w Rzeszowie.

Święto było tak wspaniałe, że postanowiliśmy zachować po nim trwałą pamiątkę, w związku z czym w przedszkolnej szatni  stanęła galeria ziemniaczanych różnorodnych prac plastycznych.

 

 

 

 

 

 

 

  

Owocowe stworki w grupie I

Wrześniowym polem idzie jesień. Kosz słodki darów nam do przedszkola niesie. My jej wiersz o owocach wyrecytujemy, a ona nam kosz owoców ofiaruje. Z tych słodkich owoców stworki wesołe zrobimy, potem je ze smakiem schrupiemy 🙂 . Powstały na talerzykach potworki, kwiaty i wiele innych ciekawych kompozycji. Poznaliśmy żółtą gruszkę, czerwone jabłko i słodkie winogrono. Najsmaczniejsza była gruszeczka – mniam.

  

„Zdrowie na talerzu” w grupie II

W  ramach realizacji programu „Przedszkole Promujące Zdrowie”, którego głównym celem jest promowanie zdrowego stylu życia, średniaki wykonały dość nietypową pracę. Tym razem zamiast kartek…pojawiły się talerze, na których dzieci z pokrojonych warzyw tworzyły piękne, kolorowe kompozycje. Na zakończenie, każdy mały artysta mógł zjeść swoje dzieło. Dzieci ze smakiem chrupały marcheweczkę, paprykę, rzodkiewkę ale także selera, kalarepkę a nawet kapustę i czerwonego buraczka. Dla przedszkolaków było to niezwykłe doświadczenie. Poznały warzywa wszystkimi zmysłami: oglądały, dotykały, wąchały i …smakowały.

  

„Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy…”

Dzieci z gr. II z wielkim zainteresowaniem oglądały inscenizację wiersza J. Brzechwy ” Na straganie”. Z ciekawością wysłuchały kłótni warzyw i bardzo chętnie opowiadały później o warzywach, określały ich kolor, wielkość, podkreślały ich walory zdrowotne. Dzieci utrwaliły wygląd i nazwy znanych warzyw ale także wzbogaciły słownictwo o nazwy nieznanych warzyw. Swoje wiadomości utrwaliły rozwiązując zagadki. W ciągu dnia miały możliwość podchodzenia do kącika przyrody lub do naszego przedszkolnego straganu, gdzie chętnie  oglądały zgromadzone tam okazy.

 

WYJŚCIE NA STRAGAN GR. III

Przedszkolaki z gr III wybrały się na krótki spacer na pobliski stragan warzywno- owocowy. Celem wyjścia było przypomnienie wyglądu i nazw warzyw i owoców. Dzieci doskonale znają nazwy owoców. Nieznaczny problem sprawiało im nazywanie niektórych warzyw, chociaż i z tym świetnie sobie poradziły. Zastanawialiśmy się, jakie przetwory można zrobić z napotkanych owoców i warzyw. 

 

GIMNASTYKA NA ŚWIEŻYM POWIETRZU GR. V

  

„Owocowo – warzywne soki pijemy, bo zdrowi być chcemy!”

Pod takim hasłem dzieci z gr. II, spędziły piątkowe przedpołudnie w przedszkolu.
W tym dniu dzieci rozwijały swoje umiejętności kulinarne. Z czerwonych jabłuszek i soczystych marchewek wyczarowały zdrowy soczek, bez cukru i konserwantów. Po wykonaniu wszystkich czynności higienicznych: umyciu swoich rączek oraz owoców i warzyw, mali kucharze zabrali się do pracy. Przedszkolaki zapoznały się z urządzeniem do robienia soku- sokowirówką, jego działaniem oraz przy pomocy swoich pań, wykonały pyszny sok. Z radością i wielką ciekawością obserwowały, jak kubek napełnia się pomarańczowym płynem. Po skończonej pracy, dzieci delektowały się jego smakiem.
Średniaki z wielkim apetytem wypiły samodzielnie zrobiony świeży, naturalnie słodki sok!

 

LEGUMINA Z KASZY MANNEJ

 

DOMOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

 

ZUPA KREM Z DYNI