Z życia małego optymisty:
Wiosenne sadzenie Grupa III
Wiosna zawitała do naszej sali przedszkolnej! Na parapecie okna założyliśmy „zielony ogródek” i prowadzimy hodowlę warzyw, ziół i kwiatów (np.: szczypiorek, fasola, rzeżucha, cynie, maciejka). Wiemy już, że aby roślinki pięknie rosły potrzebna jest woda i słoneczko. Teraz będziemy każdego dnia je obserwować i podlewać. Kiedy sadzonki będą większe dzieci będą mogły je zabrać
Projekt Edukacyjny WITAMINKI- Szpinak
Projekt edukacyjny promujący zdrowe nawyki żywieniowe „ Witaminki”- „ Szpinakowe wyzwania”
Dnia 13 marca nasze przedszkolaki realizowały kolejne zadanie Witaminowego projekt „ Szpinakowe wyzwanie”. Podczas zajęć dzieci zdobyły wiedzę na temat korzyści płynących ze spożywania szpinaku i jego wartości odżywczych. Nie zabrakło zagadek, wspólnych układanek, zabaw oraz pracy plastycznej. Wszystkie dzieci miały również okazję
WIZYTA MAMY MIŁOSZA – BOHATERA TYGODNIA W GR IV
Wycieczka do kuchni Grupa I
Dnia 11 marca dzieci z grupy I udały się na wycieczkę do kuchni przedszkolnej. Realizując tematykę kompleksową poznały w tym tygodniu zawód kucharza. Pani Urszula oprowadziła maluszki po pomieszczeniach kuchni. Zapoznała że sprzętami, których używa podczas przygotowywania posiłków. Duże zainteresowanie wzbudził w dzieciach piec, z którego Pani Ula pokazała upieczony placuszek. Dzieci wykazały się
Warsztaty kulinarne- spotkanie wielopokoleniowe – Grupa I
Dnia 13 marca w grupie I odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Pana Jacka – szefa kuchni restauracji „ Trzy Korony” ( dziadzia Jasia) i Pana Szymona ( tata Jasia) oraz małego „ kucharza” Jasia. Bohaterem warsztatów kulinarnych był w roli głównej- szpinak. Na początku zajęć dzieci rozpoznawały i nazywały przygotowane owoce, warzywa, produkty