„Andrzejki” – Klub Aktywnego Rodzica i Klub Smakosza

Klub Aktywnego Rodzica i Klub Smakosza na jesienną niepogodę mają swoje słodkie sposoby – ciasto z musli. Doświadczenia piekarskie nieco inne niż zwykle, gdyż tym razem mama Piotrusia zamieniła się w prowadzącą wykonania tego ciasta. Dzieci miały możliwość porównania sposobu wykonania ciasta, poznały także sposób pieczenia tego ciasta. Duże wrażenie zrobiło na dzieciach obserwowanie przez szybę piekarnika zmian ciasta podczas pieczenia. A potem była degustacja i wspólne zabawy andrzejkowe. Dziękujemy Piotrusiowi i jego mamie za propagowanie kreatywnego działania na rzecz wzmacniania więzi rodzinnych i integracji z przedszkolem.
Zapraszamy rodziców do wspólnego pieczenia z dziećmi bardzo prostego ciasta, na które przesyłamy jak zwykle przepis:

Ciasto z musli
Zdrowsze i pożywne ciasto w stylu wypieków ze Szwecji. Oprócz musli można do niego dodać drobno posiekaną, gorzką czekoladę, kokos ewentualnie szczyptę lub dwie cynamonu? Wszystko zależy od wyobraźni:). Poza tym ciasto jest super szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.

Składniki:
175 g musli (ja użyłam musli z orzechami i suszonymi owocami)
150 ml półtłustego mleka
175 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
150 g cukru demerara (oryginalny przepis podaje 175 g, ale ciasto było dość słodkie po dodaniu ilości sugerowanej przeze mnie)
175 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
3 duże, rozkłócone jajka

Przygotowaie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, blaszkę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp musli i zalej je mlekiem, odstaw na bok na czas przygotowywania masy.
Mąkę wymieszaj z cukrem, teraz dodaj masło i wyrabiaj je palcami z suchymi składnikami. Następnie dodaj jajka, musli z mlekiem i całość dobrze i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Gotową masę przełóż do blaszki i posyp cukrem demerara, piecz przez około 45 minut (powinno odchodzić od brzegów blaszki). Upieczone ciasto należy wystudzić w blaszce.
Smacznego!

Galeria zdjęć