Klub Smakosza
Po wakacyjnej przewie Klub Smakosza reaktywował swoją
działalność. Mali kucharze wykorzystali jesienne zbiory i ugotowali pyszną
zupę dyniową. Dla zainteresowanych przepis:
Zupa krem z dyni
• 1 dynia (około 1,2 kg)
• łyżka masła
• 1 cebula, drobno posiekana
• 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
• 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
• 750 ml wody
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
• 2 łyżki vegety (lub mniej, do smaku)
• 150 ml creme fraiche
Sposób przygotowania
1. Przekroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona oraz włóknisty miąższ
ze środka. Pozostały, twardy miąższ pokroić w plastry, obrać skórkę, a
następnie pokroić plastry w kostkę.
2. W dużym garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię,
ziemniaki, marchew i wodę i doprowadzić do wrzenia. Lekko posolić, przykryć
i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
3. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera i doprawić do smaku vegetą
i pieprzem. Na koniec wmieszać creme fraiche.